Kom igång

Nybörjare

Om man aldrig testat på programmering förut brukar vi rekommendera att man börjar med en av Timmen med Kod-utmaningarna (Hour of Code) på Code.org. De ger en bra introduktion till några vanliga programmeringskoncept så som loopar, om-då-block, funktioner med mera. Minecraft  och Star Wars brukar vara omtyckta.

Ett urval av spelen som finns tillgängliga på svenska hos Code.org

Därefter är Scratch en bra fortsättning. Börja med att skapa ett konto (gratis) för att kunna spara och dela dina spel. Med Scratch kan du programmera dina egna interaktiva berättelser, spel och animationer — och dela dem med andra i deras online-community.

Fler länkar för nybörjare:

 

Fortsättning

Python och JavaScript är två mycket populära språk som tar dig vidare till nästa nivå av programmering och ger dig kunskaper som aldrig slutar att vara användbara.

  • CodeCombat – Rollspel där du styr din hjälte med hjälp av att skriva kod i Python eller JavaScript. Gratis-versionen fungerar utmärkt.
  • CheckIO – Ett spel där du löser olika kodproblem med Python eller JavaScript. En bra intro till Testdriven utveckling (TDD), då du har ett par förutbestämda testfall som din kod måste uppfylla för att klara varje uppgift.
På CodeCombat kan du lära dig att skriva kod med Python och JavaScript

Matematik & spel-programmering

Web

  • CodeCademy – Bra introduktionskurser på engelska i t.ex. HTML, CSS, JavaScript och Python.
  • CSS Diner – Lär dig att CSS selectors, dvs hur man väljer olika HTML-element.
  • Flexbox Froggy – Lär dig CSS-positionering med hjälp av Flexbox.
  • Grid Garden – Öva på CSS-positionering med hjälp av det lite nyare Grid-systemet.
Codecademy har många gratis-kurser på engelska i flera olika kodspråk